rapé šamanismus článek o rapé ceremonie obřad jižní Amerika Brno
Šamanismus

Rapé, medicína z pralesa

Když se rozhodnete, že vás zajímá šamanismus a jeho duchovně-psychologicko-magicko-energeticko-fyzický přínos pro váš život, velmi pravděpodobně narazíte dříve či později na používání nejrůznějších přírodnin.

Podle tradice, která je vám prezentována, tak můžete slyšet o obřadech šílenství s muchomůrkami (Sibiř) a jinými houbami (střední a východní Evropa), o obřadech uctění s tabákem a dýmkou míru (severní Amerika) či o obřadech očisty a léčení s pralesními (a někdy horskými a pouštními) rostlinami (střední a jižní Amerika).

Směs tabáku a bylin

To je ve zkratce popis rapé. Jedná se o jemný prach z nad ohněm usušených listů tabáku a dalších bylin. Těmi mohou být nejrůznější americké rostliny (palo santo, různé druhy mučenek, fazolí, wayusa, banánové listy, ad.) nebo třeba byliny, které nám rostou na zahradě (levandule, růže, máta,…).

Podle toho, co daný druh obsahuje, pak rapé působí na člověka.

ale pozor! Nejde o žádnou rekreační drogu, kterou si člověk jen tak šňupne a lítá si na tripu.

OMYL!

Rapé je ve své podstatě duchovní esence v něm obsažených rostlin

Už staří alchymisté rozlišovali složky živých organismů na tělo (popel), srdce (macerát) a duši (éterické oleje). V popelu je uzavřená velká část srdce a duše a tyto části se s námi při obřadu rapé spojují, předávají nám svou kvalitu, propojují nás se Všehomírem a doslova nás léčí.

Toto léčení je závislé jednak na záměru, s nímž vstupujeme do obřadu, a dvak na konkrétních bylinách v daném rapé, které použijeme. 

Obecně rapé funguje tak, že nás čistí, uvolňuje z našeho těla a psychiky napětí, škodlivé nánosy, a vše, co je v rozporu se zažíváním klidu, Jednoty, sebedůvěry a znalosti sebe sama, zkrátka prožívání nejlepší verze sebe sama.

Pro šamanského praktika jako jsem já má obřad rapé ještě další význam – umožňuje navázat spojení s Velkým Duchem, přijmout sílu jednotlivých rostlin, pracovat s novými spojenci a léčit Zemi, svět, lidi.

Správný záměr
 
Při touze podstoupit obřad rapé je důležité si uvědomit, že jde o posvátný okamžik, který lze použít k harmonizaci a nápravě jakékoliv situace – problémy v práci počínaje a podporou plodnosti konče. Protože jde ale o čistící a vyrovnávací medicínu, může dojít k silnému očistnému procesu, který může dojíždět ještě týden. To se netýká jen rapé, ale použití jakékoliv přírodní medicíny (včetně bylinkového čaje, houbiček nebo když mě praští větev při prodírání se lesem do hlavy. Bolí to chvilku, ale následky řeším klidně i pár týdnů).
Nebojte se toho, sama procházím obřadem rapé jednou měsíčně a zažila jsem nejrůznější kombinace, nejrůznější procesy, některé slabé, protože jsem záměr měla téměř vyřešený, jiné silné, protože jsem chtěla jít opravdu do hloubky a dostala jsem, co jsem chtěla. A můžu potvrdit z vlastní zkušenosti, že v každém jednom případě mi procesy přinesly kýžené poznání a posléze patřičnou změnu v realitě. 
 
Jaké záměry si lze dát:
  1. psychohygiena
  2. získat vizi v obřadu Vision Quest (obecně prosba o podporu a silnější zážitky během šamanské a léčitelské praxe)
  3. řešení nejrůznějších vztahových nedorozumění
  4. relax, odpočinek, celková očista
  5. úleva od infekcí horních cest dýchacích
  6. porozumění různým situacím (pro ženy např. vypjaté situace v práci, doma, apod., pro podnikatelky třeba zpomalené prodeje, technologické komplikace, komunikační šumy, ad.)
  7. vytahování traumat a očista psychických zranění (zde pozor, jste na to opravdu připraveni? Pokud ano, medicína vám vše vyčistí a dovolí vám to uzavřít)
  8. získání informací o tom, jak léčit pro šamany a léčitelky
  9. spojení s medicínou bylin, odemknutí schopnosti jimi pomáhat a zprostředkovat jejich medicínu – opět šamani a léčitelky
Samotný obřad

Jak vidíte, rapé je vcelku univerzální nástroj, který se dá použít mnoha různými způsoby za předpokladu, že zůstane zachována základní podmínka.

JDE O POSVÁTNOU MEDICÍNU A NENÍ URČENA K PLÝTVÁNÍ A VÝSMĚCHU.

Rapé je podáváno během speciální ceremonie.

Během ní se šaman v posvátném prostoru a čase, který na začátku spolu s prvotním očištěním všech zúčastněných vytýčí, propojuje se záměry jednotlivých osob, vybírá k tomu adekvátní druh rapé a ten pak fouká člověku do obou nosních dírek.

Nebudu se úplně rozepisovat s určitými ceremoniálními detaily, které se liší šaman od šamana a jsou do velké míry ovlivněny tradicí, kterou daný šaman/léčitel přináší. Ať už se jedná o formu oltáře, aktivaci energetických center či samotné tvoření posvátného prostoru a komunikaci s duchy (přírody, Země, atd.).

Společné je podání rapé účastníkům pomocí foukačky, dlouhé tyčinky vyráběné např. z bambusu, a to nejprve do dírky, která symbolizuje SMRT (v mé tradici za ni považujeme ženskou, levou nosní dírku) a poté do dírky, která symbolizuje ŽIVOT (u mě pravá nosní dírka – vycházím z jógy a rozdělení levé dírky jako ochlazující, ženské, pasivní a pravé dírky jako zahřívající, mužské, aktivní).

Poté následuje různě dlouhá doba, po kterou účastníci obřadu komunikují s medicínou rapé a prožívají stav propojení se sebou a čistoty mysli. Během této fáze jim přichází různé informace, prožívají sami sebe a mohou mít nejrůznější vize. To je individuální.

Šaman/léčitelka udržují bezpečný prostor a pomáhají účastníky uzemňovat, dostanou-li se se záměrem hlouběji, než chtěli.

Jaké jsem vyzkoušela druhy rapé
  • JAGUÁR – velice silné na prožitek, ale přitom velmi jemné rapé na pocit v nose. 
  • PUYANAVA – výborné čistící rapé na dutiny, silně očistné, pomáhá odpustit smutek a emoce, uvolňuje nos a slzné kanálky
  • MENTA – projasňující, rozzařující, dodává energii, čistí mysl, přináší radost a pohodu
  • RŮŽE – čisté ženství, čistá krása, v ženách propojení ženskosti do spirály jinu a jangu s mužskou polaritou v nás, přijímání, otevřenost, důvěra v muže
  • VEIA – silně štiplavé v nose, propojující s nejčistší podstatou sebe sama. Pokud je tam jakýkoliv nesoulad (například se tlačíme do rolí, které nám nejsou vlastní), dochází k intenzivnímu čištění, vrací nás k naší podstatě a otvírá nám vidění toho, kdo opravdu jsme.
  • KAPAXIMBA – uzemňující, v nose mírnější pocit, pomáhá nastavit a definovat hranice, uvědomit si kdo jsem, kde jsem
  • CANELEIRO – silně očistné, pomáhá pochopit lásku ke všemu živému, oprostit se od vzorců jako je lítost, navozuje stav důvěry ve svět, v Zemi, v druhé
  • PARICA – silně propojující, propojuje s Velkým Duchem, s Universem, silné vize a pocity propojení
  • APURINA – spojuje s domovem, pocitem svého místa na Zemi, pro mě osobně zážitek s propojením s duchem tabáku
Happy end
Obřad rapé je vítaným oživením a přiblížením tradic jižní Ameriky. V dnešní uspěchané době, kdy žádat po lidech, aby silou vlastního ducha naslouchali sami sobě, uměli zvládat všechen tlak a navíc ještě řešili záležitosti duše, se zdá být příliš. 
Přijmout pomoc specialistů šamanek a léčitelů a dopřát si oporu a pomoc v přírodě a sféře rostlin je dnes velkou úlevou.
 
Pro objednání rapé ceremonie v Brně, Prostějově a blízkém okolí pište na danakh@okouzlena.cz

 

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..