vision quest šamanismus okouzlena
Šamanismus

Vision Quest na Žítkové

Jak to začalo

Jednoho krásného dne jsem vyrazila užít si šamanský večer pod záštitou „sestry ve zbrani“, která pořádala seminář na téma přírodního léčení. Stejně jako terapeuti mají své terapeuty, i lidé zabývající se šamanismem a osobním rozvojem celkově rádi navštěvují akce svých kolegů a přátel. Aspoň já to tak mám.

Tato akce byla výjimečná tím, že se jednomu z účastníků podařilo zrcadlit můj posvátný sen a já díky tomu dostala velmi intenzivní echo, že už tuto výpravu nemohu nadále odkládat.

Vision Quest

Od letošního roku nabízím novou službu Vision Quest neboli Cesta za vizí. Již několik měsíců mě to táhlo, abych ji sama naplnila způsobem, který bude v souladu s voláním duše a tím byla právě samota uprostřed divočiny.

V České republice je míst, která by mi svou podobou vyhovovala, velmi málo, ale naštěstí svého ducha následuji celkem odhodlaně a nekompromisně, takže sled událostí, které začaly minulý podzim, mě celkem jistě dovedly do Bílých Karpat.

Tam se mi naskytla příležitost v podobě dobré předpovědi počasí a vhodného místa k přespání. Tedy…nádherných kopců, které by bylo možné využít k vytvoření dočasného úkrytu je v Beskydech spousta, ale já hledala takový, jehož vrchol nebude zalesněný. A našla jsem až na konci světa… u slovenských hranic.

Žítková

Proslavená to vesnicem k níž nemám vztah, knihu o tamních bohyních jsem nikdy nečetla, a vím o její existenci jen díky zálibě v ní mých kolegyň a známých. Přesto, byla to právě Žítková, respektive vrchol nad ní, který skýtal ty správné podmínky pro můj Vision Quest.

A co je nejvtipnější… v srpnu mám tu čest lektorovat v Žítkové u Thei na pobytu pro Mámy a dcery. Takže si mě toto místo přitáhlo z více nečekaných směrů, aniž bych ho měla navnímané v nějaké podvědomé touze dopředu.

Takový vývoj událostí je pro mě vždy jasným signálem, že je to cesta mého ducha. A takovou cestu s radostí a nadšením vítám.

Sýček, kráva a lískový ořech

Tak bych stručně popsala své nocležníky, kteří bděli u mého mělkého spánku během Vision Questu. 

Bubnovala jsem Zemi a Slunci při západu a bubnovala jsem jim na pozdrav i při východu. Čas mezi tím jsem strávila senzorickou deprivací, ceremonií medicínského kruhu, voláním silových zvířat, komunikací se strážci místa, které jsem si vybrala a divokým sněním.

Když pracuji sama, pro sebe, obvykle nechávám vše intuitivně plynout a pouze reaguji na podmínky, které jsem si na začátku zvolila. V tom se liší průběh mého soukromého Vision Questu od mého provázení službou Viison Quest. Tam mám totiž naplánované konkrétní ceremonie a cvičení, kterým se věnujeme, aby ses na celý zážitek příjemně naladila a odnesla si z něj maximum, i když nemáš se šamanismem velké zkušenosti a ještě jsi nic takového nepodníkla ani o tom neslyšela.

V duchu hesla „bezpečnost především“ jsem schovala telefon co nejdál od sebe, složila hlavu ve spacáku pod širým nebem a naslouchajíc zvukům přírody upadla ve svitu měsíce mezi vize, které mě provedly od setkání se silovými zvířaty a rostlinami, přes setkání s bytostmi místa a rostlin, po předky, mou práci a vztahy.

žítková hill šamanismus vision quest bílé karpaty okouzlena

Krušná noc

Zní to jako pohodička a krásné sny, ale nebyla. Ony ty vize a sny krásné byly, ale senzorická deprivace udělala své.

Možná si říkáš, proč to sem píšu, vždyť tím každého odradím. Ne. Naopak. Odradila bych každého, kdybych nebyla upřímná, což je na této cestě zcela nezbytné. Nemusím nic skrývat, protože vím, že ti, kteří se na Vision Quest vydají, ve mě mají důvěru a mají dostatek informací, aby ji měli také v sebe.

Senzorická deprivace je totiž jev, který může očekávat každý člověk, který žije permanentně ve městě a jedinou přírodou, kterou navštěvuje i přes noc, je jeho balkon nebo zahrada. Pokud snad patříš mezi ty, kteří se skupinou přátel rádi vyrazí přespat do divočiny pod širé nebe, máš perfektní průpravu pro Vision Quest a přesto je možné, že senzorickou deprivaci zažiješ.

Jedná se o stav, kdy jsi na neznámém místě, o němž nemáš žádné informace, a obklopují tě podněty (zvukové, hmatové, čichové i zrakové), které běžně nevnímáš. Mozek si je neumí zařadit, začne být přetížený zpracováním všech vjemů (deprivace) a uchyluje se ke spouštění obranných mechanismů (např. touha utéct, uchýlit se do známého prostředí).

V tuto chvíli, pokud nepodlehneš instinktu, což v šamanismu schválně neděláme, abychom rostli nad pudovost, obranné mechanismy selžou. U mě se projevily strachem a samozřejmě otevřením nejrůznějších témat, zejména kolem důvěry, hojnosti, ženství, apod., která jsou teď mými aktuálními. 

Naordinovala jsem si tu nejtěžší formu Vision Questu.

Pro tebe mám nachystané už jen ty mírné, s podporou a blízko tvé domoviny, aby ses mohla u hledání své vize zcela uvolnit a užít si to. 

Leda bys to chtěla opakovat po mně 😀

Naplnění posvátného snu

Kromě projití Vision Questem jsem zároveň naplnila onu vizi mého posvátného snu. Fascinuje mě, jak se všechno poskládá, když se neohlížím vlevo a vpravo, nepochybuji každý den o cestě, kterou jsem zvolila, a kráčím vpřed. Tuhle jsem kdesi četla, že když máme mužsko-ženskou energii v harmonii, je ženská tou, která v nás říká, co potřebujeme a kam jdeme, a mužská tou, která to uskutečňuje, naplňuje. Tady spolu šlapaly jako švýcarské hodinky.

Sebevědomé ráno

Probuzena do nádherného, byť  studeného rána, mohla jsem s ohromením a potěšením sledovat posun od smyslové deprivace ve zvyk, uvolnění, uklidnění a spokojenost. Přínosem nebyly jen samotné vize a vnitřní procesy, které jsem tímto uvolnila, ukončila či popostrčila, ale i naprostá změna mého postoje k onomu místo a postoje sama k sobě.

Miluju ten přirozený, nenucený efekt. 

Jen si zkus nahlas říct:

„Zvládla jsem to.“

„Toto jsem opravdu já.“

„Cítím se doma.“

A teď pozoruj, jaké pocity v tobě tato slova vyvolala….

Vision Quest je znásobil. 

Cítím obrovskou pokoru, úctu, laskavost k sobě! a důvěru, s níž jsem večer předtím ještě bojjovala. 

Jsem zvědavá, jaké ráno přinese Vision Quest tobě…

 

Jsem zrozena k napojení na ty nejhlubší části lidského Já. Napojení na Jednotu, napojení na Matku Zemi, napojení na svůj Posvátný sen, napojení na tělo a posvátné ženství.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..